Zelené časy vegetariánské

30. 11. 2015 9:37
Rubrika: Z domova

 

 


Rozhodně bych se neřadil k bezvýhradným vegetariánům - spíš k jejich sympatizantům. Třeba hned na začátku tohoto záměru jsem měl stanovenu jistou vyjímku a to, že na návštěvě jako host si žádná omezení nedávám.
Když už je uvařeno tak by bylo škoda nesníst, že?

Tato vyjímka byla ovšem bezpřednětná při občasných návštěvách známých (a záhy i přátel) v Orlických horách. Vegetariánská strava v této domácnosti ovšem nebyla přijímána s jednoznačným nadšením, ale vaření obdtarávala žena, tak se s tím v podstatě nedalo nic dělat.

Samozřejmě gastroturistika nebyla prvotní - v prvním plánu bylo především poznávání Orlických hor. Navíc zde došlo k několika zajímavým, byť třeba jen nepřímých setkáním. Do zájmu se třeba dostalo dění kolem nedaleké neratovské farnosti - včetně zdejšího pozoruhodného kostela, ponejprv ještě bez střechy, který byl v období těchto několika návštěv postupně rekonstruován a zastřešován - na což se třeba názory lišily.


Jak se v Neratově postupně zastřešovalo, zároveň jakoby ubývalo důslednosti v rozhodnutí, stravovat se výhradně vegetariánsky. A není divu že při jedné návštěvě - (a správně by to měla být ta poslení) - už se na stůl podávalo způsobem - který už nevybočoval ze standartu.

I když, je otázka co je to vlastně standart.
Existuje přece přímý vztah mezi poptávkou a nabídkou, a právě nabídka zpravidla moc valná nebývá - ať už v obchodech nebo třeba rychlo občerstveních. Vegetariánovi často nezbývá nic jiného, než si koupit smažák.



Jistá kuriozita se dá ovšem vystopovat i na internetu. Třeba jsem měl zde problém nalézt recept na tak základní jídlo jako je veganský guláš. Klíčové slovo bylo ve vyhledávači zadáno a výsledek nic moc - tedy.
Muselo se překládat.

Takže návod na takový gulášek zcela rostlinného původu může vypadat třeba následovně:

po 2 šálcích: cibule, mrkev, cuketa, rajčata - vše na drobno nakrájeno
do 1 šálku: rajčatová šťáva
na 2 polévkové lžíce: olivový olej, rajčatová pasta, čerstvě nasekaná petržel
1 kávová lžička soli
1/4 kávové lžičky pepře a muškátového oříšku
5 dkg sojových bobů (vypláchnutých a odkapaných)

Ve velkém hrnci se na olivovém oleji nechá zpěnit cibule, mrkev a cuketa.
Přidá se rajčatová pasta, chilli paprika, petržel a muškátový oříšek a pokračuje se ještě 2 minuty.
Po té se přiměřeně podleje vodou, přidají zbývající ingredience a patnáct minut nechá vařit.

Podává se z těstovinami, chlebem nebo bramborami.



s tímto článkem souvisí fotoalbum Orlické hory - setkání s krajinou a lidmi

Zobrazeno 287×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio