Pouť do San Giovanni Rotondo 2009 a setkání s Giovannim Coppou

12. 6. 2017 10:09
Rubrika: Ze zahraničí

Jeden z několika poutních zájezdů, které pořádála bakovská farnost v čele s Jiřím Veightem a kterých jsem se účastnil. Spolu s mamkou.

San Giovanni Rotondo je nejvýznamnějším poutním místem v Itálii. Než jsme dospěli až tam, byly na programu zastávky v Benátkách, Loretu a Římě. Právě v Římě jsme se setkali - zcela neplánovaně - s kardinálem Giovannim Coppou - papežským nunciem v České republice (viz snímek, stručný životopis vespod příspěvku).

 

 

 

A pak už následoval přejezd do San Giovanni Rotondo, kde jsme navštívili klášter kde žil stigmatizovaný kněz pater Pio. V paměti mně utkvělo upřesnění, že jeho rány nebyly na „okrasu“, ale byly skutečně bolestivé.

Odpoledne mamka odjela s částí poutníků do nedalekého městečka Sant Angelo. Já jsem zůstal v Rotondu a nasával poklidnou atmosféru tohoto místa. Měl jsom k tomu ostatně příležitost i v hotýlku kde jsme byli ubytováni – neboť balkón vedl na hlavní městské korzo. Město ožilo až večer – spolu s dospělými korzovali i děti – jak je zdejším zvykem. Inu – byli jsme na samém jihu Itálie.

 

ještě odkaz na další fotky -> San Giovanni Rotondo 2009

 

rozcestník Vatikán -> Benedikt XVI (Josef Razinger) | Cesty, místa a setkání (signaly.cz)

 

Giovanni kardinál Coppa (* 9. listopadu 1925, Alba, Piemont, Itálie) je diplomat Svatého stolce a kardinál (od 2007).


Giovanni Coppa vystudoval seminář a posléze Katolickou univerzitu Nejsvětějšího Srdce v Miláně, kde získal doktorát moderního písemnictví (disertační práce sull'iconografia della Santissima Trinità dalle origini al XIV secolo). Kněžské svěcení přijal 2. ledna 1949. Od roku 1958 začal pracovat ve státním sekretariátu. Zúčastnil se druhého vatikánského koncilu jako expert na latinu.

Dne 1. prosince 1979 byl jmenován titulárním arcibiskupem, biskupské svěcení mu udělil papež Jan Pavel II. 6. ledna 1980. Byl posledním apoštolským nunciem v Československu (1990-1993) a prvním v České republice (1993-2001) a na Slovensku (1993-1994). Dne 30. května 2001 byl jmenován kanovníkem baziliky sv. Petra ve Vatikánu, 29. října téhož roku pak konzultorem státního sekretariátu.

Při konzistoři 24. listopadu 2007 ho papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem.
 

 

Zobrazeno 662×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio