Německojazyčné luteránství na Moravě - Evangelische Kirche A.B. in Österreich

21. 11. 2022 20:40
Rubrika: Z domova

Německojazyčné luteránství na Moravě - Evangelische Kirche A.B. in Österreich

 

Augsburské vyznání, někdy také augšpurské vyznání či aušpurské vyznání nebo konfese je v latině (Confessio Augustana) a němčině (Augsburger Bekenntnis) bylo ustanoveno na základě sepsaného shrnutí učení evangelíků od Philippa Melanchthona, které se stalo součástí Knihy svornosti.

Požadavek svobody pro  Augsburské vyznání byl předloženo 25. června 1530 na říšském sněmu v Augsburgu císaři Karlu V. jako stanovisko evangelických stavů

 

Augsburský mír (německy Augsburger Reichs- und Religionsfrieden) z roku 1555 v zásadě zaručoval náboženskou svobodu, ale v praxi pouze tam, kde panovník zavedl reformaci. Mimochodem nepřítomného Císaře svaté říše římské Karla V na sněmu zastupoval jeho bratr Ferdinand I. – kromě jiného také Český král.

 

Po několika peticích německojazyčné šlechty inklinující k protestantismu především z Dolního Rakouska a Slezska šlechty přede byla v Dědičných Habsburských zemích ustanovena samostatná církev augsburského vyznání. Nicméně již v průběhu šestnáctého století začaly intenzívnit protireformační tlaky, a po bitvě na Bíle hoře roku 1620 se německojazyčným protestantům do značné míry přihodilo co většinovému obyvatelstvu v Českých zemích. Své názory musely buďto skrývat nebo opustit zemi.

 

Nicméně po téměř dvou stoletích, se například v německých městech  na Moravsko – Slezském pomezí – jako je například Suchdol objevilo nečekaně mnoho protestantů – a začala se psát zcela nová kapitola německojazyčných luteránů na Moravě, která se uzavřela jak známo roku 1945.

 

Latinská a německá verze Augsburského vyznání – na obou se pracovalo souběžně – obsahují řadu odchylek. Konfese obsahuje celkem 28 článků ve 2 částech. Melanchthon ji později několikrát doplňoval a upravoval, zejména s cílem dosáhnout určité shody s reformovanou církví - tedy Heveltským vyznáním.  Augsburské vyznání se často objevuje v názvech lutherských církví, v němčině zkratkou AB, v češtině a. v.

 

doprovodné album - Suchdol na Moravě https://www.signaly.cz/fotky/66503

 

Zobrazeno 245×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio