XII. a XIII. století na Tišnovsku - zakládání Porta Coeli

8. 7. 2023 14:18
Rubrika: Z domova


Klášter Porta coeli je klášter jeptišek - Cisterciaček ze třináctého století, který se nachází v Předklášteří u Tišnova na jihozápadní Moravě. v údolí řeky Svratky.

 

Chrám cisterciáckého původu byl založen roku 1233 Konstancií Uherskou spolu s manželem, králem Přemyslem Otakarem I. K realizaci této myšlenky však došlo až po Přemyslově smrti v roce 1230 za krále Václava I a například jeho bratra Přemysla jako Moravského markraběte.  Pro klášter byl  místo Prahy byl zvolen nevelký moravský městys Tišnov. Prvních 12 sester do klášterního provizoria zřejmě přišlo v roce 1232. Jelikož se tak stalo v době, kdy ještě nebyla dokončena stavba klášterních budov, traduje se, že sestry musely po nějakou dobu žít v provizorně zhotovených chatkách,  již za několik let však klášter vysvěcen roku 1239 pražským biskupem Bernhardem za přítomnosti biskupa z Olomouce.

 

https://www.signaly.cz/fotky/67371 doprovodné album  "Porta coeli 2. velikonočni neděle 2015 v Předklášteří Tišnov"

 

Za krále Přemysla I Otakar došlo v Českých zemích k nemalým změnám. Především titul Král český se stal dědičný a přecházel na nejstaršího syna - kralevice - a hodnost nadále již nebyla potvrzována v Německu Římským císařem i či králem - což bylo záležitostí tří listin - zvaných buly, kterými byla Zlatá bula Ulmská, Malsvká a nejznámější - Zlatá bula sicilská.  České země tedy nakročily do 13. století v jiné konstelaci - která měla přinést větší stabilitu jak ve vztahu k Německu - tak uvnitř v Českých zemích. 

 

Zobrazeno 303×

Komentáře

Chlubíčko

A to za těch šest let postavili i ten kostel, nebo jen konvent?

gogin

v počátečním nadšení jde zpravidla vše rychle - takže pravděpodobně i kostel

Chlubíčko

Teda, tohle všechno zvládnout za šest let, to museli být frajeři jak hovado.

gogin

nevím zda bylo hotovo - ale gotická kaple na Špilberku se taky nestavěla dlouho

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio